Doorgaan naar hoofdcontent

Johan " El Salvador " Cruijff

"

Johan “ El Salvador “ Cruijff 
                            
               

Op 5 april 1947 kwam hij ter wereld in het Burgerziekenhuis aan de Linneausstraat te Amsterdam, Johan Cruijff. Wat hij later teweeg zou brengen op de mondiale velden kon op dat moment nog niemand weten.

Zijn ouders bestierden een groentezaak waardoor hij samen met zijn broer een onbezorgde jeugd genoot. Helaas kwam er op 45 jarige leeftijd al een einde aan het leven van Manus, de vader van Johan overleed door een hartaanval. Voetbal was alles in zijn leven en vanaf die tijd nog meer, er bestond voor hem niets anders dan een bal, altijd op straat totdat de avond zijn intrede deed hoorden de buren hem een balletje trappen. Dat hij talent had stond buiten kijf, Johan bespeelde de bal op jonge leeftijd al op een manier de iedereen deed verwonderen.

Wat er later gebeurde weten we allemaal, mensen over de hele wereld weten wie Johan Cruijff is, een icoon, een levende legende. De Meer, Camp Nou en de Kuip, in ieder stadion bracht hij mensen in vervoering door zijn onnavolgbare acties. Hij had een basis aanleg waar de top van Nederland iedere dag keihard voor moet trainen, en zelfs dan komen ze nog niet in de buurt van de kwaliteit die Johan heeft. Er zijn vaak discussies over wie nou de beste voetballer van de wereld was, het is een discussie waar we het nooit over eens zullen worden, maar dat hij, El Salvador er 1 van is, daar bestaat geen twijfel over.

Niet alleen op het veld, ook daarbuiten was en is hij een man waarover altijd gesproken zal worden. Wanneer Johan werd geïnterviewd kwamen er one-liners van zijn tong rollen die iedereen deed verbazen. Iedereen kent er wel een, er zijn bundels uitgebracht met alleen maar uitspraken van Johan. Ook heeft hij zijn hele carrière buiten de velden een sigaret gerookt, hij was er onlosmakelijk mee verbondenen en maakte er zelfs reclame voor.

Dit sigaretje kon hem nu wel eens fataal worden. In 1991, inmiddels 24 jaar geleden kreeg hij een hartinfarct waarna hem werd geadviseerd te stoppen met roken. Johan deed dit direct en verruilde zijn sigaret voor een lolly. Ondanks zijn wilskracht destijds om te stoppen met roken heeft de tijd hem ingehaald. Onlangs kreeg hij de onverbiddelijke diagnose; lonkanker! Het nieuws is ingeslagen als een bom in de hele voetbalwereld en daarbuiten. Johan? Laat je ons nog 1 keer zien hoe goed je bent en ga je deze wedstrijd ook winnen? Of moet je toch gewisseld worden en ga je de velden, jouw Amsterdam en jouw Catalonië verruilen voor het hiernamaals?

Hoe dan ook, sterkte, het ga je goed en bedankt voor alles wat je de voetballiefhebbers over de hele wereld hebt gegeven.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Pupillenvoetbal op de schop

Nieuwe wedstrijdvormen
Dit seizoen is het eerste seizoen dat ik actief ben als jeugdtrainer, dit zal ook gelijk het laatste seizoen zijn met de traditionele indeling voor de jeugd. Waar het vroeger F tm A junioren waren is het inmiddels al JO 9 ( voorheen F junioren ) tm JO 19 ( voorheen A junioren ). Vanaf volgend seizoen gaat dat nogmaals veranderen, vanaf dan krijgt ieder levensjaar, vanaf hun 5de tot de12de een aparte wedstrijdvorm. Daar waar de "specialisten" van de KNVB lyrisch zijn ben ik vooral sceptisch. Volgens het nieuwe model krijgen kinderen volgens de werkgroep meer balbezit en kunnen zo vaker scoren
De allerkleinsten, jeugd onder de 6 jaar beginnen met een spelvorm van 2 tegen 2. Hebben ze er wel over nagedacht wat er gebeurt als topspeler van team A tegen Pietertje van team B speelt in deze vorm? Pietertje krijgt helemaal geen balbezit en binnen 10 minuten 15 doelpunten om de oren. Gevolg; Pietertje zit binnen de kortste keren huilend aan de zijlijn en hangt…

Tribune bouw

Tribune
Het assortiment van SKWshop is zeer uitgebreid, voor veel producten op het gebied van sport, straat en recreatie kunt u bij ons terecht. In dit blog laat ik een paradepaardje naar voren komen. Namelijk onze tribunes. Gelijk van het begin af aan hebben we dit aangeboden. Alleen tussen het verkopen van een parkbank of een tribune zit nogal wat verschil. Geregeld krijgen we hier aanvragen voor maar voor iedere club is het een forse investering. Wanneer het idee ontstaat om dit te realiseren op een sportpark ga je niet over 1 nacht ijs. In november 2015 kregen we een aanvraag voor een tribune van atletiek vereniging THOR uit Roosendaal. Na het versturen van de offerte en vervolgens mail contact over en weer bleek dat de aanvraag serieus was en dat THOR er serieus oren naar had om met ons in zee te gaan. Een afspraak bij de club was het gevolg, er kwam een gesprek met het bestuur om te bespreken wat de mogelijkheden en voorwaarden wederzijds waren. Uiteindelijk kwamen we tot overe…

Rookabri kopen

Rookoverkappingen
Deze ronde laat ik u kennis maken met rookoverkappingen uit het assortiment van SKWshop. We bieden een breed scala aan oplossingen voor de rokende werknemer, van budget overkappingen tot op maat gemaakte overkappingen uit het hogere segment. 

Rookoverkapping Jena
De rookoverkapping Jena is een budget overkapping en verkrijgbaar in twee standaard afmetingen. Het frame is vervaardigd uit gegalvaniseerd staal met gelaste voetplaten voor montage op het maaiveld. Het standaard model heeft een afmeting van 1,50 x 1,50 meter en is voorzien van 2 hoogwaardige PVC platen, aan de zij- en achterkant. Als extra optie kan er gekozen worden voor de afdichting van nog een zijwand. Wanneer deze ruimte niet voldoende is kan er gekozen worden voor een XL uitvoering met een afmeting van 2.95 x 1.50 meter. Onderstaand de specificaties van deze overkapping. Vervaardigd uit gegalvaniseerd staalStandaard uitgerust met voetplaten Wanden vervaardigd uit hoogwaardig PVC 2 Vaste uitvoeringen, …